Nie kisah benar. Tentang diri sendiri dan tak kena mengena dengan individu lain. Teringat nenek Merlimau Melaka kata : “Kau mase kecik ‘Semangat’, penat nenek dukung kau’. So faham2 jelah kan. Saya tak tinggi. So bila badan naik sikit, nampak bulat. Mase sekolah saya memang budak gemuk. Tapi yang bestnye:

  • Tak pernah rase diri dipinggirkan oleh kawan
  • Tak pernah ade orang ejek gemuk kat sekolah

Tapi yang tak bestnye :

  • Tak ade keyakinan diri
  • Tak banyak diberi peluang tuk buat aktiviti cth : tarian, nyanyian, drama, sukan & etc

Pernah ade satu mase, my parents bawak jumpe doktor. Minta advice doktor tuk loose weight. Mase tue sekolah menengah form 3 ~ berat 60 kg! Erm, last2 doktor suruh minum 1 susu perisa ape ntah. Tak ingat. Sangat tak sedap. Kalau minum mesti kena tutup hidung. Tapi alhamdullilah, berat turun sikit. Bila masuk diploma, badan macam tue jugak. Berisi. Biasalah student. Tengah malam pun cari makan ~ tapi banyak study. Hehe. Bila masuk degree baru badan susut sikit. Especially time wat final project & praktikal.

Kronologi berat badan:

  • Mase Sekolah – 55 kg – 60 kg
  • Mase Diploma – 50 kg – 55 kg
  • Mase Degree – 48 kg – 52 kg
  • Mase Praktikal – 48 kg – 52 kg
  • Mase Keja Private + Konvo Degree – Sangat2 kurus. Sampai kawan panggil ‘Jerangkung’. Berat 42 Kg! Kalau tak caya tanyalah kawan baik saya, Cik Zainnuriah. Semua orang tanya apa rahsia. Tanya makan ubat kurus ke? Sori. Saya tak ambik apa2 pil. Mase tue memang sangat2 diet. Nak tahu secret macam mane leh turun macam tue:
    • Breakfast ~ Susu & Oat
    • Lunch – Nasi 1 senduk + satu lauk(ikan/ayam) + sayur
    • Dinner – Nasi 1 Sudu ! + Lauk2 yang mak masak
    • Tak sentuh lansung air manis ~ minum plain water je
    • Tak makan fast food/sangat elakkan benda goreng
    • Tak makan gula2, coklat, ice cream, cake
    • Makan kuih half pun dah rase banyak
    • And of course, kenalah exercise!
  • Mase memula masuk keja Gov – 48 kg
  • Mase Kawen – 54 kg
  • Mase memula Pregnant – 58 kg
  • Sekarang – 69 kg! Tak pe, baby ade dalam tummy yang chomel nie.

Alhamdullilah, mr.hubby sangat memahami & support. Selalu je cakap :”Awak macam mane pun tetap cantik”. I like! Insyaallah, mase pantang nanti kenalah jaga baik2 & hopefully badan turun balik ke normal. Kalau tak nanti semput nak kejar baby boy ‘A’ nanti.

Pic mase honeymoon

About these ads